Ginkgo biloba – dvokrpi ginko

16. novembra, 2014 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj

Najstarešja živeča drevesna vrsta na planetu, katera zgodovina sega 200 milijonov let v preteklost. Je živi predstavnik dreves, ki so že obstajala, ko so po zemlji hodili še dinozavri. Čeprav je zelo malo manjkalo, da bi popolnoma izumr, a se je na srečo ohranil, prva drevesa pa so našli na Kitajskem, ter že leta 1727 pripeljali v Evropo prve sadike ali semena, točneje na Nizozemsko. Tako imamo tudi v Evropi precej stara drevesa, a v primerjavi z domovino, kjer so drevesa stara preko 1000 let, se le ne moremo pohvaliti. Ampak imamo ga tudi v mestu Zagorje ob Savi. Sicer le mlada drevesa, ki komaj dobivajo na svoji veljavi, vendar kdor čaka do čaka pravijo. Že letošnjo jesen, sem opazil obarvana drevesa v zlato rumeno barvo, ki je nedvomno izražala potrebo po občudovanju. Čudovite barve, ki nam jih prinese barva listov, so prava duhovna hrana jesenskih sprehodov po mestu. Tako lahko opazite samostojno drevo v samem parku Dr. Janeza Drnovška. Lepa skupina dreves ginka pa se nahaja za pošto, kjer osem dreves gradi pravi mali gozdiček v samem centru Zagorja. Že letos so bile jesenske barve čudovite in komaj čakam, nalsednja leta, ko bo gozdiček postajal vse atraktivnejši.

DSC04697

Ginko v parku

DSC04703

Gozdiček za pošto

DSC04706 DSC04704

Na strani kjer prilagam povezavo, lahko preberete mnogo več o ginku. A z veseljem pripenjam zadnji odstavek spisanega v čudovitih mislih.

http://www.pozitivke.net/article.php/Ginko/print

Dvokrpi ginko je drevo vredno pozornosti in vsega spoštovanja. Pa ne le zaradi njegove veličastne preteklosti, trdoživosti, lepote in »svetosti«, ampak tudi zaradi njegove prihodnosti. Kdo ve, koliko zdravilne energije in znanja še skriva v sebi in kdo ve, kaj vse bo še preživel. Morda tudi nas, tako kot je že nešteto rastlinskih in živalskih vrst, mi pa smo konec koncev le drobec v njegovi bogati zgodovini. Če posadite svojega ginka ste naredili nekaj zase in za planet. Posadite in vzgajajte ga z občutkom ter s spoštovanjem!

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853