Geranije – lepotice poletja

Za vse tiste, ki si želite plazeče cvetoče trajnice, so geranije oziroma krvomočnice prava izbira. Te lepotice cvetijo skozi celo poletje in niso nič kaj preveč zahtevne. Krvomočnice spadajo v družino krvomočničevk (Geraniaceae) in jih pravilno latinsko imenujemo Gerenium. V isto družino spadajo tudi pelargonije (Pelargonium). Rod zajema okoli 400 različnih vrst krvomočnic. Rade imajo sončne lege, ustrezajo jim tako kisla kot tudi bazična tla. Z boleznimi in škodljivci načeloma nimajo težav.

Kot zanimivost so krvomočnice ene izmed redkih trajnic, ki jih ne objedajo polži, saj jim močno smrdijo. Opaženo je bilo, da če so v bližini neke druge trajnice rasle (bile posajene) krvomočnice, da polži niso objedali drugih trajnic. Kar je seveda več kot zaželjeno na naših vrtovih.

Imajo tudi to sposobnost, da hitro zapolnijo površino. Rastejo bolj v širino kot v višino, tako, da so zelo primerne pokrovne rastline. Sadimo jih lahko seveda tudi v korita. Še posebej so primerne za zapolnitev roba grede kot obroba. Primerne so tudi za skalnjake in za zapolnitev površine pod drevesi.

Zelo lepo se ujemajo z drugimi trajnicami. Lahko z vrtnicami, kot je razvidno iz zgornje fotografije, lahko pa tudi z okrasnimi travami, perunikami in s pomladanskimi čebulnicami. Posebne niso samo zaradi svojih cvetov, pač pa tudi zaradi dišečih listov, ki se jeseni obarvajo rdeče. Cvetovi krvomočnic so zastopani v beli, rožnati, vijolični in škrlatni barvi. Večina jih ima močno poudarjene žile, ki cvetovom dodajajo še dodaten, poseben čar.

Ker spadajo med zelo trpežne trajnice, jih lahko pogosto opazimo v urbanem okolju in v javnih nasadih. Vse vrste niso tako zelo odporne na zimo in mraz, ki pride z njo, tako, da se je dobro prej informirati katera vrsta je prava za naše želje in potrebe na vrtu.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853