Dvignjena greda poleti

13. julija, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj

Kako smo naredili dvignjeno gredo, sem predstavil v blogu v mesecu januarju, ko so temperature dopuščale razno ustvarjanje na vrtu. Spomladi smo jo nato zasadili in posejali celo vrsto različne zelenjave.

_MG_8457

Pomlad in velika pričakovanja

_MG_8458

Koristno uporabljena slama

Paradižnik, papriko, rdečo peso, kumare, buče, rdeče zelje, solato in meni tako ljubo blitvo. Ker je greda sestavljena na način kompostnega kupa in je zaradi tega bogata z makro in mikro hranili, je zelenjava dobesedno eksplodirala, tako da že nekaj časa trgam sadove našega dela.

CIMG8542

Buče

CIMG8543

Rdeča pesa

CIMG8551

Najlepši pogled

Danes pa sem prvič nabiral rdečo peso, blitvo in kumare.

CIMG8556

Blitva

CIMG8550

Kumare

Potrebno je omeniti, da mi grede do danes ni bilo potrebno še popolnoma nič zalivati, saj se v gredi zadrži dovolj vode, da prenese tudi kratkotrajni vročinski val, ki je bil nedolgo nazaj. Poleg tega pa je površina zaščitena s slamo, ki nudi še dodatno varstvo pred izsušitvijo zgornje plasti zemlje. Tako je zemlja ves čas vlažna in bogata z raznimi žuželkami, ki sodelujejo pri procesu humifikacije. Površine mi ni bilo potrebno prekopavati in le malo pletja je bilo potrebnega kljub temu, da je ponavadi zgornja plast komposta precej bogata s semeni raznih plevelov, vendar je slamnata zastirka opravila tudi to delo in zadržala kalitev raznih nadležnih semen. Greda je sedaj v polni rodnosti in komaj čakam na paradižnik in papriko. Lansko leto smo imeli tako paradižnik, kot papriko že v košarah.

CIMG8545

Paprika

CIMG8544

Zelje in zadaj blitva

CIMG8546

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853