Kako smo naredili dvignjeno gredo, sem predstavil v blogu v mesecu januarju, ko so temperature dopuščale razno ustvarjanje na vrtu. Spomladi smo jo nato zasadili in posejali celo vrsto različne zelenjave.
Paradižnik, papriko, rdečo peso, kumare, buče, rdeče zelje, solato in meni tako ljubo blitvo. Ker je greda sestavljena na način kompostnega kupa in je zaradi tega bogata z makro in mikro hranili, je zelenjava dobesedno eksplodirala, tako da že nekaj časa trgam sadove našega dela.
Danes pa sem prvič nabiral rdečo peso, blitvo in kumare.
Potrebno je omeniti, da mi grede do danes ni bilo potrebno še popolnoma nič zalivati, saj se v gredi zadrži dovolj vode, da prenese tudi kratkotrajni vročinski val, ki je bil nedolgo nazaj. Poleg tega pa je površina zaščitena s slamo, ki nudi še dodatno varstvo pred izsušitvijo zgornje plasti zemlje. Tako je zemlja ves čas vlažna in bogata z raznimi žuželkami, ki sodelujejo pri procesu humifikacije. Površine mi ni bilo potrebno prekopavati in le malo pletja je bilo potrebnega kljub temu, da je ponavadi zgornja plast komposta precej bogata s semeni raznih plevelov, vendar je slamnata zastirka opravila tudi to delo in zadržala kalitev raznih nadležnih semen. Greda je sedaj v polni rodnosti in komaj čakam na paradižnik in papriko. Lansko leto smo imeli tako paradižnik, kot papriko že v košarah.