Drevesni kolobar

13. aprila, 2013 | Kategorije: Drevesa, Grmovnice, Rastline, Vrtovi | Komentiraj
CIMG3666

Redno oskrbovana površina pod grmovnico

Oskrba drevesnega kolobarja je poleg zalivanja in gnojenja predpogoj, da nam bo drevo že v prvih treh letih uspešno priraščalo in razvilo obliko, ki si jo želimo. A vse prepogosto so to le prazne želje, ko prenekateri stranki razlagam, kako pomembno je, da to opravilo redno izvajamo.

Drevesni kolobar je površina, ki je očiščena sleherne zeli pod drevesno krošnjo. Velikost kroga pa naj bo v prvih treh letih velikosti premera krošnje, ki jo ima drevo.

Površina naj bo očiščena vseh zeli in redno okopana. Na razrahljani površini voda minimalno izhlapeva v ozračje, obratno pa je omogočeno hitrejše absorbiranje hranil v območje korenin. V okrasnem vrtu pogosto opazimo gole urejene površine, vendar vseeno priporočam, da prekrijete gole površine z organskim materialom (lubje, sekanci, listje, slama, nepredelan kompost, itd…). Res pa je tudi, da pri košnji kosilnica razmeče te delce po travniku, zato je to odločitev posameznika.

CIMG3667

Pravilno oskrbovano okrasno drevo

V kolikor bomo prepustili, da se nam površina pod rastlino zaraste, bomo obsojeni na neuspeh. Kajti  zeli pod drevesom bodo onemogočile razvoj koreninskega sistema. Rastlina bo priraščala počasi. Hranila, ki jih bomo dodajali rastlini, bodo v večji meri porabljena za uspešno rast zeli, oziroma plevelov.

CIMG6975

Poškodba drevesa zaradi košnje

Problem nastane pri košnji, ko zaradi neočiščene površine poškodujemo lubje ob osnovi rastline in s tem preprečimo normalen pretok hranil in vode. Rane se okužijo s sporami gliv in posledično imamo drevo okuženo z glivami, pri tem pa je samo vprašanje časa, kdaj bo propadlo.

Površina pod drevesom naj bo vedno ravna in rahlo vdrta, ter nagnjena proti rastlini. S tem omogočimo izdatnejše zalivanje, saj nam voda ne odteka stran. Pri zasaditvah na brežinah je toliko bolj pomembno pri zalivanju, da je površina pri rastlinah ravna in redno oskrbovana.

CIMG3669

Lično urejen drevesni kolobar

Bližnjice pri tem opravilu ni. Okopavanje je pomembno opravilo in brez tega uspeha ni pričakovati. Prazne površine v okrasnem vrtu lahko zasadite z raznimi čebulnicami, drugih rastlin pa v prvih treh letih ne sadite pod rastlino. Ko bo rastlina razvila močan koreninski sistem, lahko površino prekrijete z različnimi rastlinami, čeprav ne bo nič narobe, če boste površino pustili očiščeno in pokrito z zastirko, saj boste tekom oskrbe lažje dodajali gnojila in vodo.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853