Coreopsis Verticillata

Že lep čas se vozim po ulici mimo hiše z gredico Coreopsisov, danes pa mi je le uspelo narediti nekaj posnetkov le teh.

In prav tem ljubkim rožicam bom danes namenila nekaj kratkih besed.

So izjemnega videza. Cvetovi so živo rumenih barv, listje (iglice) pa pridoda nežen in lahkoten učinek, ki prinese svežino na vaš vrt.

Coreopsis Verticillata nekateri bolj poznajo pod slovenskim imenom, in sicer kot rumenocvetne vretenčaste lepe očke. Mogoče res spominjajo na lepe oči, jaz bi jih preimenovala v sončke.

So zelo nezahtevne za samo vzgojo. Dobro prenašajo močno sonce in sušo, vetrovno vreme jim ne povzroča nobenih težav. Zaradi svoje strukture so prožne in tolerirajo veter.

Rastlina ima zmožnost pospešene prilagoditve in se tudi hitro naturalizira v okolje. Sama struktura rasti je bolj grmičasta, šopasta. S tem pa lahko dobro zapremo in zapolnimo prostor v vrtu. Cveti relativno dolgo, od meseca junija in vse tja do septembra. Uvrščamo jo med trajnice.

Coreopsis lahko doseže višino do 40 cm in se hitro razrašča v svojo grmasto strukturo. Primerna lega je lahko polsenčna ali sončna. Spadajo med zelo vzdržljive trajnice, ki jih lahko opazimo v vrtovih, kot tudi v vlogi balkonskega cvetja.

Ljubitelji toplih sončnih barv in rastlin, ki ne potrebujejo posebne nege, Coreopsis Verticillata vas ne bo razočaral.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853