Čebulice za cvetočo pomlad

Delo na vrtu se v tem letnem času počasi umirja, narava pa se potiho pripravlja na zimsko spanje. Kljub temu nas čaka še nekaj opravil na naših vrtovih, ki jih je koristno postoriti, če želimo naslednjo vrtno sezono, torej spomladi, uživati ob pogledu na naš zdrav, cvetoč vrtiček.

Zunaj se je nekoliko ohladilo, vendar so temperature še vedno zelo primerne za določena vrtnarska dela. Gredice se pospravljajo, iz njih odstranjujemo jesensko listje, čas je primeren za zasaditve trajnic, grmovnic in dreves.

Pred zmrzaljo pa je pravi čas tudi za okrasne spomladanske in jesenske čebulice, ki jih lahko sadimo praktično povsod. Primerne so za skalnjake, prostor pod drevesi in tudi na tratah. Sadimo jih v korita in lonce, na mešane okrasne grede, na obrobke in škarpe, nenazadnje tudi na grobove.

Zelo priljubljene spomladanske cvetlice so narcise, ki med prvimi prikukajo na plano. Sadimo tudi čebulice hiacint, tulipanov, anemon in crocusov (žafranov).

Čebulice spomladanskih lepotic sadimo pred zmrzaljo, za dvojno debelino čebulice globoko. Pri tem pazimo, da izberemo pravi prostor zasaditve. Rastno mesto ne sme biti tam, kjer lahko pride do zastajanja vode in s tem do gnitja samih čebulic.

Čebulice raznovrstnih spomladanskih cvetlic je mogoče dobiti skoraj povsod. Vseeno pa je dobro prej preveriti kakšne so zaloge le teh pri določenih ponudnikih. Kupimo jih lahko v arboretumih, na vrtnarijah, vrtnih centrih in preko spletnih trgovin.

Če si želimo vrt obarvati še nekoliko bolj kot prejšnja leta, stopimo v akcijo in si posadimo čebulice še v tem letu, ki se počasi izteka.

 

Tina Juršič

 

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853