Bananovec lahko preživi zimo

4. marca, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentarji (1)
200409 palma-sadež

Plod bananovca

Če ste mislili, da bananovec ne more preživeti zime na prostem, ste živeli v zmoti. V Rimskih toplicah, pri družini Gračner, nikoli ne prestavijo bananovca v zaprt prostor. V jeseni babanovec enostavno odrežejo, ga ovijejo s stekleno volno, pokrijejo s polivinilom, okrog namečejo še nekaj organske mase in pripravljen je za počitek. Spomladi, ko mine nevarnost slane ga odvijejo in rastlina prične rasti. Vsako leto razvije množico novih rastlin, zgodilo pa se je že tudi, da je zacvetel in oblikoval plodove, kateri pa niso dozoreli, saj imamo prekratko poletje. V domovini lahko na eni rastlini zraste do 60 kg plodov. Torej, če želite imeti bananovec v svojem vrtu in ste se sedaj zadrževali ker vam je bilo moteče vsako leto rastlino izkopavati in prestavljati v zaprti prostor, lahko po novem preizkusite opisani način.

CIMG5379-001

Odrezani del spomladi

CIMG5372-001

Spomladi pričnejo rastline odganjati

CIMG5377-001

Spomladi pričnejo rastline odganjati

CIMG5375-001

Spomladi pričnejo rastline odganjati

200409 pqlma

Bananovec v vrtu

Pri nas ima bananovec oziroma Musa sp., kot se imenuje botanično le estetsko funkcijo. V vrtu mu nameni dovolj prostora, saj zraste precej visoko. Rastlina oblikuje množico novih rastlin, zato postane rastlina na stalnem mestu precej košata. Zanimivost le to, da babanovec ne oblikuje stebla, temveč deblo sestavljajo listni peclji oviti drug okoli drugega, kar se lepo vidi na sliki, pri prečnem prerezu. Rastlino je sicer precej težko vključi v vrt, kajti zaradi svoje eksotike je precej drugačna od tradicionalnih rastlin. Lahko pa bi ga vključili na kakšno otroško igrišče ali kot samostojni soliter pri kakšni poslovni stavbi. Morda bi ga lahko celo simbolično posadili pred parlament:) Vsekakor je rastlina, ki je za mnoge zanimiva ne le kot hrana (plodovi) v kuhinji, temveč tudi kot okrasna rastlina v vrtu.

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentar na “Bananovec lahko preživi zimo”

  1. Lana pravi:

    Bananovci so prekrasni. Lahko vprašam,
    kdaj pa se sadijo?

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853