Asimina

11. marca, 2013 | Kategorije: Drevesa, Naravna hrana, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Na asimino sem naletel pred leti v neki drevesnici. Od takrat spremljam njen preboj v naše vrtove. In moram reči, da postaja precej priljubljena sadna vrsta. Razlogov za to je več. Prvi pa je sigurno njena eksotika.

CIMG2994-001

Asiminin cvet

Plodovi, ki zrastejo na njej, so v literaturi glede na okus opisani kot neka kombinacija banane, ananasa in manga. Osebno sem poskusil plod na nekem sejmu v Italiji, ampak te kombinacije nisem začutil. Definitivno pa je bil okus dober. In rastlino je vredno imeti v svojem vrtu. Ne samo zaradi plodov, temveč tudi zaradi cvetov, listov in ostalih atributov, s katerimi se še kiti. Glede na to, da si želimo v svojem vrtu pridelati čim več zdrave hrane, je asimina več kot primerna za to. Poleg tega, da jo ni potrebno škropiti proti boleznim, jo lahko uporabite tudi kot sredstvo proti insektom na drugih rastlinah. V ta namen potrebujete njene liste, katere posušite in nato v določenem razmerju kombinirate z vodo. Pri plodovih je potrebno poudariti, da so resnično bogati z vitamini, ogljikovimi hidrati in minerali.

Drevo lahko zasaditev v manjšem vrtu, kajti zraste nekje do 4 m z rahlim obrezovanjem. Torej primerna tudi za zelence v vrtu:). Osebno jo uporabljam v kombinaciji z okrasnim vrtom, kajti drevo je zaradi svoje redkosti precej zanimivo in primerno tudi za okrasen del vrta. V jeseni njeni listi postanejo zlato rumeni, samo drevo pa lahko umestite tudi v zasaditve z ostalimi okrasnimi grmovnicami in iglavci v kombinaciji s trajnicami.

_MG_3292-001

Asiminini listi

_MG_3290-001

Asiminini plodovi

Če kdo dvomi o njeni trpežnosti bo, verjetno dovolj podatek, da preživi tudi do – 30 stopinj. Sam bom sigurno letos končno posadil to drevo, ki v prvih dveh letih raste precej počasi, v tretjem ali četrtem letu pa že lahko pričakujemo prve plodove. Glede na to, da sem jo opazil v marsikaterem vrtu v Zagorju, sklepam, da se je že precej uveljavila pri nas, nisem pa jo zasledil še na tržnici in mogoče bi bilo to drevo za koga zanimivo tudi tržno. Nikoli se ne ve.

_MG_3288-001

Asiminini plodovi

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853